Inici
14/03/2018Butlletí Viure de l'aire
Butlletí Viure de l'aire, Núm. 18, Primavera 2018

Tal com hem anat informant per Twitter (@Viuredelaire) i per Facebook (/Viuredelaire), i també a través de la pàgina web del projecte, estem ja a punt per que el primer projecte eòlic comunitari i amb finançament popular comenci a generar electricitat neta i renovable.

En primer lloc, volem donar des d'ací, i ben sincerament, les gràcies a totes les persones, famílies, associacions i empreses que participen en el projecte fent-lo possible. I també a totes aquelles persones que ens ajuden a difondre'l arreu. 

En segon lloc, fem una crida a la participació de totes les persones que en el seu dia s'interessaren en el projecte però encara avui no hi participen. Si volem disposar d'un sistema energÈTIC DEMOCRÀTIC l'hem d'anar creant des de baix, entre tots i totes, doncs tal com ens va ensenyar el Dr. Hermann Scheer: "la revolució tecnològica no es dona solament per la tècnica en sí mateixa, sinó per les persones que aprofiten les noves possibilitats que ofrereix la tècnica. D'una innovació tècnica en sorgeix un moviment social. Es pot impulsar des de dalt. Però el desplegament massiu es fa des de baix. La revolució energètica es basa en l'establiment de múltiples nous fets sense demanar permis als titulars de les estructures energètiques existents".

I, ara us volem explicar la situació: el passat 8 de març, finalment l'empresa propietaria i gestora (en règim de monopoli) de la xarxa de distribució va procedir a donar tensió a la part de la caseta que allotja el centre de transformació que correspon a Eolpop. La part de la caseta transformadora que s'ha apropiat Endesa 'legalment' (i que hem pagat com a cost del projecte) tenia tensió des que passades les festes de Nadal i Reis la instal·lació havia quedar connectada físicament a la xarxa de distribució.

Des de mitjans de desembre, quan va quedar feta la instal·lació, fins ara han estat setmanes d'inteses gestions burocràtiques davant la Generalitat de Catalunya, de Red Eléctrica de España i Endesa, amb la finalitat de disposar l'autorització provisional de posta en marxa (Generalitat), del certificat de compliment provisional dels punts de mesura (REE), del contracte de lliurament de l'energia generada y del contracte de subministrament pels equips auxiliars (Endesa). Cal remarcar que les gestions fetes amb la Generalitat i amb REE van tenir resposta amb pocs dies. Però les gestions (nosaltres en diem el 'carnestoltes' que té muntat l'empresa que monopolitza la xarxa de distribució a Catalunya) han durat molt més del que seria necessari en una situació de democràcia. Allò que diuen les directives europees que s'han de donar facilitats a les gestions necessàries per disposar de renovables, en el cas d'Endesa brillen per la seva absència.

Finalitzava així el llarg procés que, des del mes de març de l'any 2009, quan es va donar a coneixer la iniciativa, i des del mes de març de l'any 2012, quan es van iniciar els tràmits administratius, ens ha portat a fer realitat el primer projecte eòlic comunitari que es fa a casa nostra.

En el moment de redactar aquest butlletí, hi ha 448 persones, famílies, associacions i empreses implicades en el projecte com partícips, aportant, entre totes, mes de 2.000.000 €. També hem disposat de la col·laboració de la cooperativa Som Energia que ens ha facilitat un prèstec d'1.000.000 € a baix interés que haurem de tornar abans definir l'any 2018.

El primer projecte eòlic comunitari i amb finançament propular començarà a generar electrictat neta i renovable en els propers dies, quan hagi finit el treball de posta en funcionament.

Tal com us vàrem informar, volem fer una gran festa a la primavera (reserveu-vos el primer cap de setmana de maig), per compartir tots/es plegats/des la joia de veure funcionar el projecte. Ja us farem a mans noticies a mesura que avancin el preparatius. Ens agradaria molt que la major part de les persones que participen en el projecte i el fan possible, podessin ser-hi presents. També estarà obert l'esdeveniment a les amistats i a tot-hom que vulgui ser part de la revolució energètica que està venint.

Eolpop, SL
Cal Sastre, Bústia Verda Núm. 22 · 17403 · Sant Hilari Sacalm
Truca'ns  932 420 157 932420157

De conformitat amb el que disposa el Reglament (UE) 2016/679, de 27 d'abril, relatiu a la protecció de les persones físiques pel que fa al tractament de dades personals (d'ara endavant, «RGPD»), i la Llei 34/2002, d'11 de juliol, de serveis de la societat de la informació i del comerç electrònic (LSSICE), Eolpop, SL us informa que ha implantat les mesures de seguretat necessàries, d'índole tècnica i organitzativa, per garantir i protegir la confidencialitat, la integritat i la disponibilitat de les dades introduïdes.

Les teves dades personals només s'utilitzen a amb la finalitat de gestionar les activitats relacionades amb Viure de l'Aire - Eòlica popular, així com l'enviament de butlletins i altres informacions habituals per mitjans electrònics i/o telefònics, d'acord amb les finalitats recollides en la Política de privacitat de les dades de Eolpop, SL.

Pots sol·licitar l'exercici dels drets d'accés, rectificació o supressió, cancel·lació, oposició i retirada de consentiments davant la Eolpop, SL, presentant un escrit a l'adreça postal de l'encapçalament o enviant un missatge electrònic a eolpop_sl@energiasostenible.org i adjuntant una fotocòpia del DNI o qualsevol altre document anàleg en dret, com indica la llei.

Gestionar la teva alta/baixa del butlletí